Elektrische fietsen

Fietsen was nog nooit zo toegankelijk.

Perfect voor lange fietstochten

Dé fietstrend van de laatste 5 jaar. Iedereen wilt een elektriche fiets. Het is makkelijk, goed voor het milieu en wordt steeds betaalbaarder. Ben jij nog niet overtuigd? Bekijk hieronder de voordelen en lees de tips om de beste keuze te maken. 

elektrische fiets in stad

Snel en makkelijk opladen

Licht trappen en toch grote vaart maken. Dat is waar elektrisch fietsen bovenal mee uitpakt.

Lange afstanden inkorten

Plan je fietstocht zonder je af te vragen of je benen het kunnen volhouden? Jij bepaalt vanaf nu hoeveel werk je zelf verricht en hoeveel vermogen je fiets levert.

Zware winkeltassen worden lichtgewicht

Voor wie vaak onderweg is met zware fietstassen is elektrisch fietsen dé ideale oplossing. Op onze fietsen plaats je eenvoudig fietstassen die je vol kan laden zonder er iets van te voelen.

Alles er op en er aan.

Bij elektrische fietsen komen veel extra’s kijken. Helmen, outfits, poetsgerief, fietstassen, displays, … Noem maar op.
Het kan voor beginners overweldigend lijken. Voor elk van jouw noden bieden wij de gepaste hulp.

Plan je testrit

Vul het formulier hieronder in en wij nemen spoedig contact met je op om een moment in te plannen waarop je testfiets voor je klaarstaat. 

Winkel Retie

Hoe kies je een elektrische fiets?

Waar moet je op letten als je een elektrische fiets kiest? We gidsen je hieronder door de 4 belangrijkste stappen.

1. Model

Beginnen doen we met de standaard elektrische fiets. Deze lijken het meest op stadsfietsen en zijn ideaal voor woon-werk verkeer. Verder bestaan er ook elektrische bakfietsen, elektrische vouwfietsen en speed pedelecs. 

Afhankelijk van het model heeft de motor van je elektrische fiets een verschillende locatie.

Een voorwielmotor is het meest eenvoudig. Die is makkelijk te combineren met verschillende versnellingssystemen en is meestal goedkoper. Het maakt fietsen in de bochten soms moeilijker omdat de aandrijving vooraan zit. Een achterwielmotor hangt samen met het derailleur versnellingssysteem. Dat maakt het een complexer systeem. Het aanstuwen voelt wel iets sportiever een natuurlijker. Een middenmotor heeft geen van de nadelen die de andere systemen hebben. Deze is dan ook vaak iets duurder, maar biedt het meeste comfort. 

2. Merk

Voor elektrische fietsen werken wij samen met premium merken zoals Koga, Gazelle, Batavus, … .

3. Batterij

Het type batterij brengt ook veel mogelijkheden met zich mee. Sommige batterijen zijn afneembaar, anderen niet. Sommige accu’s laden sneller op, en anderen gaan langer mee. Deze verschillen zorgen ook voor diverse gewichten. Accu’s die langer meegaan zullen in het algemeen een aantal kilo’s aan de fiets toevoegen. De locatie van de accu bepaalt hoe dit gewicht verdeelt wordt. Een accu aan/op het frame verdeelt het gewicht centraal en een accu op het bagagerek verplaatst het zwaartepunt naar achteren. 

Elke batterij heeft dus zijn eigen eigenschappen. De batterij in combinatie met de motor zorgen voor verschillende vermogens.

Het totaal zorgt voor een andere actieradius. Dit wil zeggen de afstand die je kan afleggen met een volle accu. Het handigst is om voor jezelf uit te maken of je eerder lange afstanden gaat afleggen of liever makkelijker en sneller oplaadt.

4. De juiste maat

Het passen van je fiets is even belangrijk als het passen van je schoenen. Voor e-bikes is dit ook enorm belangrijk, vooral als je er lange afstanden mee af legt of er elke dag me rijdt.

De maat van je fiets is verbonden met de afmetingen van het frame. Welke frame maat het best is voor jouw hangt af van de lengte van je binnenbeen. Er zijn formules en tabellen die je hierbij kunnen helpen. Maar uitvinden welke maat geschikt is voor jou, ondervind je best in levende lijve.

Kom langs en wij bekijken welke opties er voor jou beschikbaar zijn. Of test hoe het fietsen voelt. Want we kunnen het belang van een testrit niet genoeg benadrukken!

Plan je testrit bij fietsen Van der Veken

En ondervind welke fiets voor jou ideaal is!

Meer weten over elektrische fietsen?

Buiten het aantal versnellingen kan er gekeken worden naar de types. Een naafversnelling is het meest populair. Hiermee kunt u schakelen zonder te trappen en is makkelijker in onderhoud. 

Voor elektrische fietsen zijn veilige remmen erg belangrijk. Buiten de schijf- en velgremmen die we bij andere fietstypes vaak terug zien, maken veel van onze e-bikes gebruik van trommeldremmen.

Er komt nog heel veel kijken bij een elektrische fiets. Veel hangt af van waar je de fiets voornamelijk voor gebruikt. Wij hebben materiaal voor al jouw vragen. Regenbestendig materiaal, helmen, fietszakken, zadels, verlichtingen en nog veel, veel meer.

Alternatieven

Speed pedelecs

Speed pedelecs zijn een speciaal type electrische fiets die we toch in een aparte categorie rekenen. Ze kunnen een maximum snelheid van wel 45 km/u behalen en worden in het verkeer daarom meegerekend als bromfietsen. Je moet er dus 16 jaar voor zijn, een bromfiets-rijbewijs voor hebben en verplicht een helm dragen.

Stadsfietsen

Als jij veel door de stad fietst maar je geen nood hebt aan een dure elektrisch fiets met aandrijving, kan je een kijkje nemen tussen onze stijlvolle stadsfietsen.

Nog vragen?

Stuur ze door of kom langs en wij helpen je meteen verder.